Visie & missie

Experiment, creativiteit, ontwikkeling,
interactie en vernieuwing

Het oorspronkelijke doel van de initiatiefnemers Ina Reynders-Veldhuis en Anne Karin ten Bosch in 2006 was om binnen vijf jaar continuïteit te garanderen en lokale en regionale bekendheid te verwerven. Meer dan 15 jaar later is het festival verankerd in Norg, gewaardeerd door bewoners en een bekend fenomeen in locatietheater Nederland, met lof gedragen door gemeente Noordenveld en de provincie Drenthe.

Een plek organiseren waar

jonge theatervormgevers kunnen leren hoe ze om kunnen gaan met beeldend locatietheater

Voor de meeste studenten is beeldend locatietheater bij aankomst in Norg nog een abstract begrip, maar Worteldagen biedt hen de ruimte en tijd om het te verkennen. Tijdens Worteldagen staat het waarborgen van de kwaliteit van het laboratorium, het onderzoek, centraal. Het nemen van risico’s, met het risico van mislukking, is essentieel om te ontdekken wat jouw stem en kracht als maker is. We selecteren geen gevestigde successen maar beloften voor de toekomst. Onder het motto “echt is wat nog niet bestaat” (Jules Deelder) kunnen toekomstige makers en kunstenaars zich ontwikkelen.

Een plek bieden aan

theatervormgevers van de toekomst om een start te kunnen maken in hun zelfstandigheid en individuele creativiteit

We streven ernaar om jonge theatermakers gedurende twee weken voorafgaand aan het festival een uniek maakproces te bieden op locatie, onder begeleiding van docenten. De studenten worden als het ware op een onbekend terrein van een locatiehouder gedropt om daar hun eigen creatie te ontwikkelen. Ze zijn volledig vrijgelaten om hun gedachten, inspiratie en fantasieën te verkennen. Het is een individuele reis die de studenten twee weken lang aangaan.

Een plek zijn en blijven die

als smeltkroes werkt voor jonge theatervormgevers

Door de mix van verschillende opleidingen en onderwijsinstellingen die twee weken lang op een onbekende plek verblijven, ontstaat er een natuurlijke interactie tussen hen. Door het organiseren van gezellige activiteiten tijdens hun verblijf streven we naar een sociale cohesie in de groep, wat kan leiden tot toekomstige samenwerkingen.

Een plek bieden waar

aanbod ook werkelijk interessant, vernieuwend en/of onderscheidend is en blijft voor vakgenoten, artistiek leiders en programmeurs

Met het presenteren van nieuwe makers kan het festival fungeren als een echte springplank en een eigen kwaliteit ontwikkelen. Door gasten uit te nodigen en workshops te organiseren in de aanloop naar het festival, streven we naar verdere ontwikkeling en verbetering van deze vorm van theater maken.

Een bruisend

vierdaags festival organiseren waarin studenten en publiek kennismaakt met kleinschalig beeldend locatietheater

Voor zowel studenten als publiek is de kleinschaligheid en intimiteit van het festival soms een nieuwe ervaring. Geen grote voorstellingen voor 300 bezoekers, maar een sfeer waarin alle partijen zich op hun gemak voelen (het onbekende publiek zorgt toch al voor een zekere spanning) en waar makers optimaal kunnen presteren.