Over Worteldagen

Wie wat waar wanneer en waarom?

Festival Worteldagen

Kleinschalig Beeldend Locatietheater Festival Worteldagen is een vierdaags festival waarin performances te zien zijn, gemaakt door studenten uit diverse theateropleidingen in Nederland. De performances gaan over verschillende thema’s, onderwerpen of individuen. Met een keuze uit meerdere routes is er voor ieder wat wils. Onder begeleiding van enthousiaste gidsen word je al wandelend of fietsend meegenomen naar een viertal locaties waar studenten twee weken vooraf hard aan hebben gewerkt om een korte performance van zeven tot tien minuten te maken die geïnspireerd is op hun locatie.

Het voortraject

Twee weken in Norg

Verspreid over het dorp Norg hebben bewoners en eigenaren locaties beschikbaar gesteld voor een performance. Schuurtjes, parken, scholen, winkelpanden, weilanden, achtertuinen, campings en zelfs het lokale zwembad dienen als inspiratiebron en achtergrond voor studenten van kunstopleidingen uit heel Nederland. Gedurende twee weken krijgen ze de tijd om op een intieme binnen- of buitenlocatie een eigen performance te creëren. Ze gaan de interactie aan met de locatie, wat resulteert in een plan dat is gebaseerd op en/of geïnspireerd is door de omgeving. Het eindproduct heeft een duur van maximaal 10 minuten en kan variëren van kleine, visuele theatervoorstellingen tot geluidsobjecten, (video)installaties, poppen- of objecttheater, dans en meer.

Kleinschalig Beeldend

Locatietheater

Worteldagen verwelkomt iedereen die van theater houdt en nieuwsgierig is naar alternatieve vormen die niet vaak in traditionele theaters te vinden zijn. Locatietheater, een vorm van theater die zowel toeschouwer als performer uitdaagt om een (ver)vreemde omgeving op een andere manier te ervaren, staat centraal. Hierbij is de locatie een integraal onderdeel van de voorstelling. Dit is anders dan theater óp locatie, want dan heb je het over een voorstelling die, buiten het theatergebouw, op elke locatie kan plaatsvinden maar niet locatie gebonden is.

Daarnaast streeft Worteldagen naar een intiem karakter, wat perfect aansluit bij locatietheater. Geen massale voorstellingen met 300 toeschouwers, maar maximaal twintig personen die één performance bijwonen. De sfeervolle locaties in Norg creëren een intieme setting waarin een unieke band ontstaat tussen de gebeurtenissen, performers en toeschouwers.

Waarom de naam

Worteldagen


Door dit podium te organiseren is het festival een kweekvijver voor studenten en een springplank voor pas afgestudeerde talenten. Het is een unieke kans en vaak de eerste keer voor velen om een eigen podium te betreden en een eigen voorstelling te creëren voor een echt publiek. De student kan tijdens het festival blijven experimenteren tot de voorstelling past als een jas. We laten de student als het ware wortelen in het vak, in Norg en met hun omgeving. Daar komen geen peentjes aan te pas.

het hart van het festival

Erve Bonhagen

Twee weken voor de start van Festival Worteldagen arriveren alle studenten in Norg. Gedurende hun hele verblijf komen ze voor en na het werken aan hun performance samen op Erve Bonhagen. Dit wordt gedurende de ruim twee weken dat ze daar verblijven, hun tweede thuis. De sfeer op Erve Bonhagen is intens en het fungeert als een broedplaats voor uitvoerende kunstenaars.

Het succes van Worteldagen hangt nauw samen met het feit dat Stichting Amonet een open huis weet te bieden voor studenten, docenten, vrijwilligers en alle anderen die betrokken zijn bij Worteldagen. Vanuit dit ‘hart van het festival’ wordt iedereen gestimuleerd en ondersteund; zelfs onder barre weersomstandigheden blijft de sfeer goed.

Wie zijn de

Deelnemende scholen

Tweedejaars studenten van diverse kunstacademies uit Nederland komen voor twee weken naar Norg om het Festival Worteldagen om een performance te ontwikkelen en hun harde werk te tonen. Dit jaar nemen de volgende opleidingen deel:

  • Time Based Design, Academie Minerva uit Groningen.
  • Academie voor Popcultuur, Hanze Hogeschool uit Leeuwarden.
  • Theatervormgeving, HKU uit Utrecht
  • Writing for Performance, HKU uit Utrecht
  • Interactive Performance Design, HKU uit Utrecht

De studenten worden bij aankomst willekeurig ingedeeld in de theaterroutes van Festival Worteldagen.