Wat in 2001 begon bij een spannend idee van scenografie docent Anne Karin ten Bosch van Academie Minerva – om een installatie in een tuin te ontwikkelen – resulteerde in een tijdloze warme samenwerking tussen Stichting Amonet en Academie Minerva zoals we die nu nog steeds kennen.
Minerva in Norg
In mei 2002 kwamen tien studenten van Academie Minerva aan bij de familie Reynders op Bonhagen. Daar zouden ze een installatie maken geïnspireerd door het boek “Een hart van steen” van Renate Dorrestein en door de locatie. De studenten verbleven in het vakantiehuis tegenover Erve Bonhagen. Voor twee weken kwam de familie, de studenten en soms docenten samen om te ontbijten, lunchen en dineren. De rest van de tijd werd door de studenten benut om in de tuin van de familie een interventie, installatie, performance of iets dergelijks, te maken.
Binnen een paar dagen werd de groep al gauw één grote familie. Het gezin met vier kinderen vermaakten zich prima met de studenten en de studenten voelden zich thuis bij de familie. Buren en vrienden van de familie kwamen langs en zo werd het bijna iedere dag een bonte verzameling van gezelligheid. In het dorp Norg, waar Bonhagen op de grens van ligt, werd het project mond tot mond verspreid. Aan het einde van de twee weken konden voorbijgangers en bezoekers het resultaat van de studenten bekijken. Het concept was een succes en smaakte naar meer. De jaren daarop werd “Minerva in Norg” opnieuw uitgevoerd en verder doorontwikkeld en uitgebreid.
Een groeiend evenement
In 2006 werd het een feit: Stichting Amonet was in het leven geroepen en het concept kreeg een naam: “Kleinschalig Beeldend Locatietheater Festival Worteldagen”. Vanaf 2006 deden Academie Minerva en Hogeschool van de Kunsten Utrecht (HKU) mee aan de Worteldagen, als gastschool werd uitgenodigd de Design Academie uit Eindhoven. In 2008 breidde het festival zich uit met Academie voor Popcultuur uit Leeuwarden. In 2015 sluit ook hogeschool voor de kunsten ArtEZ uit Zwolle zich aan. Met een maximum van 50 deelnemende studenten is Worteldagen ontwikkeld tot een fenomeen binnen de theateropleidingen.
In 2009 riep Stichting Amonet een nieuw project in het leven: Nu Nieuw. Het werd opgericht met het doel een vervolgstap te bieden aan de carrière van pas afgestudeerde uitvoerend kunstenaars en/of oud-deelnemers van Worteldagen. Evenals de studenten toont ook Nu Nieuw zijn voorstelling tijdens de vier dagen van het festival Worteldagen. Waar de nadruk bij de studenten ligt op hun proces, ligt bij Nu Nieuw dit op de kwaliteit, moet het minimaal een duur hebben van 30 minuten, minimaal 50 bezoekers aan kunnen, een pr-plan en een plan van aanpak om in het professionele circuit terecht te komen.
Verdere ontwikkelingen
Buiten de academies en hogeschool om, was er voor een aantal jaren een samenwerkingsverband met de middelbare school Dr. Nassaucollege in Norg. Met een select clubje brugklassers werd er een openingsact ontwikkeld voor de opening van het festival. Sinds 2015 is deze taak overgenomen door OBS de Hekakker. Alle kinderen van de basisschool maken in samenwerking met een beeldend kunstenaar een gezamenlijk kunstwerk dat als aankleding dient op het festivalterrein. Door een oud-Worteldagen deelnemer wordt er een openingsact ontwikkeld en gepresenteerd met een groepje leerlingen.
Al vanaf de start van Worteldagen krijgen tweedejaars studenten Vormgeving van Academie Minerva ieder jaar als lesopdracht het ontwerpen van de flyer en poster van Worteldagen. De winnaar van de opdracht maakt de officiële poster, flyer en tickets.