Festival Worteldagen

thema   -  Tijd

21  t/m 24 mei 2021 - Pinksteren

Locaties

Bij de start van Worteldagen werd het principe van de "chambre d'ami" geïntroduceerd (2006). Personen stellen belangeloos hun privé omgeving ter beschikking aan een kunstenaar. Dit ging bij de chambre d'ami aanvankelijk vooral om poëzie en aanverwante zaken. Dit idee hebben we overgenomen bij het theaterfestival. Je krijgt hiermee locatietheater.

We hebben bij festival Worteldagen momenteel ruim 40 locaties waar de theater activiteiten plaatsvinden. De personen die hun "plek" beschikbaar stellen, noemen we de "locatiehouders". Deze locatiehouders hebben gedurende twee weken voorafgaand aan het festival een theaterstudent / performer in hun directe omgeving rondlopen, werken. De student doet onderzoek naar de locatie en maakt een voorstelling van 7 tot 10 minuten die een link heeft met de locatie of die nooit gemaakt had kunnen worden op een andere locatie. De performance is specifiek voor die locatie. Veelal is het ook nog een beeldende performance, de bezoeker moet zelf bedenken wat hij/zij ziet en kan er een eigen verhaal bij invullen.

 

Na dit maakproces start het festival. En komen gedurende 4 dagen een keer of tien 15 bezoekers in het domein van de locatiehouder om te kijken naar de voorstelling.  Vaak ontstaat er een speciale band tussen de performer en de locatiehouder, er wordt intensief gewerkt en voor de student (2de jaar academie) is het vaak de eerste keer dat ze individueel voor echt publiek iets moeten maken. 

 Een paar voorbeelden van locaties:  een oude Drentse boerderij met een grote tuin met fruitbomen, een stuk bos bij een voormalig uitkijkpunt, een camping, een paardenschuur, een stort van een aannemer, een dorpspark/tuin, een kelder, een stukje weiland, een zomerhuisje, een kampeerboerderij, een vennetje, een tuin bij een villa, de achtertuin in een nieuwbouw huis, een schapenschuur, een restaurant terras, een midgetgolf baan, een stuk bos, een paardenbox, een tuincentrum, een hofje, een zwembad, een garage, een tuinhuisje, een tuin, een afdak bij een sloot, een ijsbaan, een speeltuin, een bospad, een voormalig pretpark, een leegstaande winkel, en misschien nog meer locaties die we nu nog niet weten.

Wil je ook locatiehouder worden? @mail Ina! ina@worteldagen.nl

   

Verrassend om zo op pad te zijn en ontvangen te worden in verschillende settings. Leuk avontuur. Mooie mengeling van beelden en gebeurtenissen.

Kleinschalig beeldend locatietheater festival - Worteldagen 2021 - 21 t/m 24 mei